tirsdag 13. oktober 2009

Mur

9. november 1989. I år er det 20 år siden Berlin-muren falt (1961). Her hvor jeg er bygges en ny. Mens Berlin-muren var fem meter på det høyeste, er denne ti.
Etter en bølge av selvmordsaksjoner* som dreper titalls og skader flere hundre israelere, beslutter Israel i april 2002 å konstruere en barriere bestående av gjerde og mur på Vestbredden. Hensikten er å hindre selvmordsbombere fra å ta seg inn i Israel. I november 2005 sier Israels justisminister Tzipi Livni at muren vil legge føringer for den framtidige grensa mellom Israel og Palestina. Når den er ferdig vil den være 709 kilometer lang. Rundt 125 000 palestinere vil bli omringa av muren på tre kanter, 26 000 på alle fire, i følge tall fra UN OCHA.
Muren tar enorme landområder og vannkilder fra palestinerne. Den river vekk livsgrunnlaget fra bønder, den hindrer familier og venner som har havnet på hver sin side til å treffe hverandre - de trenger tillatelse fra israelske myndigheter - og til sist tvinger den folk til å flytte. Mens israelske myndigheter omtaler dette som et sikkerhetsgjerde, går det for å være en separasjonsmur eller apartheidmur i Palestina.
Betlehem er en av byene på Vestbredden hvor muren på få år har spist seg grådig inn i landskapet. Hotellet Betlehem Inn har fått den grå klossen mitt i fleisen, butikker er omringa. Resultatet av dette er selvsagt at de mister gjester og kunder.
Det tok 28 år fra Berlin-muren ble påbegynt til den falt. I kjærlighetens navn kan vi bare håpe på at ingenting varer evig.
*Antallet selvmordsbombere inne i Israel har gått ned. Det siste tilfellet var i februar 2008.
Jeg anbefaler å lese boka Mur - delt landskap i Israel og Palestina, av Anne Hege Simonsen og Nora Ingdal. Et nyttig intervju med forfatterne finner du her.

Utsikt fra hovedinngangen til Betlehem Inn, hvor jeg sov da jeg var i byen. I likhet med andre steder som trenger inntekt for å overleve, har hotellet mistet de fleste av gjestene sine etter at muren kom.


With Love and Kisses, nothing lasts Forever. Dette bildet av muren er tatt i Betlehem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar