lørdag 24. oktober 2009

En endeløs og fordervet sirkel

Vi skyter på dem og de skyter på oss.
Vi gjengjelder og de slår tilbake.
Dette er en endeløs og fordervet sirkel.
Fra hjemmesida til Other Voice.

- Før den første intifadaen* brøt ut i 1987 bevega tusentalls seg mellom Gaza og Israel hver eneste dag. Folk fra Sderot reiste inn til Gaza for å handle, og forholdene mellom folk på begge sider var gode.

Plutselig en morgen, et stykke inn på 2000-tallet, hører de lyden av en rakett som lander nærme Sderot. Og dette skulle fortsette. På det meste kunne det falle 16-17 raketter på en dag i den israelske byen med 25 000 innbyggere, som ligger nærme Gaza. Byen har nå fått installert et alarmsystem som sier ifra 15 sekunder før rakettene treffer bakken. Da er det å løpe inn i det fargerike tusenbeinet i lekeparken, i busskuret, i andre tilfluktsrom

- Alle her har lidd. Flere er drept, mange skadde, enda flere traumatiserte. Barna er redde. Tusentalls familier har flytta fra byen, noen har kommet tilbake. Infrastrukturen og den økonomiske situasjonen er påvirka, butikker har stengt. Når det er rolig, som nå, glemmer vi rakettene. Men vi vet jo at dette kan endre seg med et knips.

Han som forteller heter Eric Yellin, Sderot-innbygger, familiemann og aktiv i organisasjonen Other Voice.

- På den andre sida av grensa befinner det seg vanlige mennesker som oss; sivile som ønsker fred og ro. Drømmen vår er å skape en forståelse mellom folk, og med dette kunne påvirke politikere. Vi ønsker oss tilbake den humane relasjonen som en gang var der.

Gaza er fullstendig avskåret fra resten av verden. Svært få får innreisetillatelse og folk kommer seg ut fra området bare i helt ekstreme tilfeller. Likevel snakker Other Voice med folk i Gaza ukentlig, en sånn telefonsamtale er like billig som å ringe naboen rett over gata. Israelere blir gjerne sjokkerte over at de prater sammen. Organisasjonen mener tvert i mot at dialog er viktig. Uten forståelse og kjennskap vil ikke freden komme.

- Vi visste ikke så mye om hva som skjedde i Gaza under krigen sist vinter, i israelsk media var det mye fokus på palestinske raketter og ikke så mye på hva Israel gjorde. Så lenge den vedvarende freden er langt borte, vil de aggressive aksjonene mot Gaza fortsette. Noe som igjen gjør situasjonen i Sderot verre.

- Det er en vanskelig situasjon, for vi kan ikke egentlig klandre sivile som utfører handlinger for å beskytte seg. Men det er heller ingenting som kan rettferdiggjøre angrep mot sivile. Så lenge rakettene fortsetter og sivile i Israel blir rammet, er det lett for regjeringa vår å si: hvorfor skal vi begynne å snakke med disse menneskene, palestinerne?

Fram til nå har vi grått, skreket, demonstrert, og bedt lederne våre om å gjøre noe med denne vanvittige virkeligheten vi lever i. Lederne har prøvd ut hver eneste mulighet som involverer vold og militær makt – uten noen suksess i det hele tatt. Fra hjemmesida til Other Voice.

*Intifada, palestinsk opprør.


Med Gaza i horisonten, ikke langt fra Sderot.

Eric Yellin fra organisasjonen Other Voice snakker om Sderot og peker ut Gaza. Der slipper folk verken ut eller inn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar