søndag 13. september 2009

Yanoun by night

Spotlights on the hill. Foto: Jonas Ström
I det første blogginnlegget mitt skrev jeg at lyskasterne på bergtoppen rett overfor Yanoun, landsbyen jeg bor i, blir slått på presis kvart på åtte, hver kveld. Nå skjer det en time tidligere; klokka har blitt skrudd en time tilbake på grunn av vintertid.
Frykten
Bildet er tatt utenfor huset vi fire i arbeidsteamet mitt holder til i. Huset du ser er enka Ums'. Hun bor i Yanoun med tre av barna sine, og rundt henne kryr det som regel av barnebarn, svigerdøtre- og sønner og andre slektninger. Men hun føler seg ikke trygg i landsbyen lengre. For flere år siden tok israelske soldater seg inn i huset hennes midt på natta. Jeg har ennå ikke spurt om hva som skjedde, om det skjedde noe. Kom hit på besøk, sier hun. Kom hit til oss hver dag. Um mener den internasjonale tilstedeværelsen i Yanoun demper frykten. Det er selvsagt hyggelig å bli tatt godt imot, men tryggheten skulle vært her uten oss, som den var tidligere.
Itamar
De skarpe lysene øverst på bildet kommer fra en av utpostene til den israleske bosettinga Itamar. Itamar ble etablert i 1984 og ligger vel 10 kilometer fra Yanoun, på veien mot Nablus. Ifølge ega hjemmeside har bosettinga rundt 1000 innbyggere. Siden 1996 har Itamar bygd utposter, mindre boenheter, på bergtoppene rundt Yanoun. Disse er nå sju i tallet. Mens palestinerne får mindre og mindre bevegelsesfrihet på ega jord, blir bosetternes større og større.
Sikkerhet. For hvem?
I oktober 2002 flykta så godt som samtlige innbyggere fra Yanoun etter lange perioder med trakassering, vold og trusler fra bosettere. De fleste har kommet tilbake, men de lever fortsatt med bosettere rundt seg. Og lyskastere rett mot seg, som bosetterne har satt opp for "egen sikkerhet". I tillegg til at de med disse kan kontrollere hva yanouniene foretar seg, er lyset uhyggelig og, selvsagt, et helt unaturlig element i det palestinske landskapet.
Bosettingene på okkupert palestinsk territorium er ulovlige i henhold til internasjonal lov. Utpostene er ulovlige i følge israelsk lov. Likevel fortsetter de å vokse i hurtig tempo.
Her kan du lese historien om Yanoun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar