torsdag 10. september 2009

Å bryte stillheten

Vi tvang en palestinsk familie inn i et rom i deres eget hus, og stengte dem inne. Så satte vi oss i stua og så fotballkamp. Selvfølgelig gjorde vi det, det var VM, og den kampen skulle vi ha med oss.

Michael Manekin (26) gir et lite personlig vitnesbyrd fra årene han tilbrakte i grønne klær på Vestbredden.

- Du starter å tro at det er uniformen og hjelmen som utfører handlingene, at det ikke er deg selv.


Michael Manekin fra Breaking the Silence. Foto: Sjouke Bergsma.

- Mot slutten av tjenesten begynner du å tenke på hvordan det nye livet ditt skal bli. Personlig følte jeg meg tvunget til å stille spørsmål til det jeg gjorde.

- De der hjemme, og samfunnet for øvrig, vet ingenting om hva som foregår ute i felt. Hører de om grove overgrep begått av den israelske hæren tenker de ikke at det kan være egne barn eller ektefeller som gjør dette.

Mer eller mindre sånn ble ideen om Breaking the Silence til. Organisasjonen dokumenterer vitnesbyrd fra israleske soldater, og publiserer dem. Den siste utgivelsen omhandler Operation Cast Lead, de blodige dagene i Gaza i januar 2009. I forordet til heftet står det at mange israelere ikke er klare over hva som egentlig skjedde der.

- Dette er en måte å gjøre overgrepene i landets navn synlige på. Dommere og advokater i Jerusalem forstår ikke hva som skjer i felt. En ting blir bestemt, vi gjør noe helt annet.

- Vi har blitt profesjonelle okkupanter, palestinerne menneskelige skjold. Eneste måte å overleve på som soldat er å se enhver palestiner som en trussel.

Den obligatoriske militærtjenesten i Israel er på to år for kvinner og tre år for menn. I tjeneste er soldatene åtter timer på og åtte timer av, og når de er av har de ikke egentlig fri. Da venter rengjøring, våpenstell og andre oppgaver, forteller Manekin.

- Vi vil ikke nødvendigvis være der vi er, vi er unge og tenker på andre ting. Tjenesten er hard og språket røft. Hver bergtopp vi ser blir oppkalt etter et jentenavn.

- Innad i organisasjonen er det mange ulike meninger om okkupasjonen, og vi tar ikke politisk standpunkt. Søstra mi er israelsk bosetter på okkupert palestinsk territorium, og jeg besøker henne, av den enkle grunn at jeg ikke vil at barna hennes skal vokse opp uten onkel.

- Hovedmålet vårt er å tvinge det israleske samfunnet til å se seg selv i speilet. For å komme tilbake til det sivile livet igjen må soldatene tie om opplevelsene fra tida i militæret. Det er denne stillheten vi bryter nå.


Møte med Michael Manekin fra Breaking the Silence inngikk i forberedelseskurset vårt i Jerusalem i august.


Lenker:
Breaking the Silence på Youtube
Israel Defence Forces (IDF)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar